Skillnaden Mellan Aktier Och Fonder

vad är aktier och fonder

Annons/Reklam för Vimla, Savr och innehåller annonslänkar

När du investerar i aktiemarknaden, det är alltid en bra idé att diversifiera din portfölj.

Det innebär att sprida ut din risk genom att investera i en rad aktier, obligationer, fonder och börshandlade fonder i en bred geografi som inkluderar USA samt en utvecklad och framväxande ekonomier utomlands.

Men vad är skillnaden mellan en aktie och en fond?

Vi tittar närmare.

Vad är en aktie?

När ett företag går allmänheten genom en process som kallas en börsintroduktion, utfärdar det lager. Lager representerar ägande i ett företag, och allmänheten kan köpa det genom att köpa enskilda aktier, som är andelar.

Dessa aktier utgör en fordran på bolagets resultat och vinst.

Det finns nästan 4.400 börsnoterade företag i USA som alla utfärda lager.

Eftersom en enskild aktie representerar ägande av ett visst företag, när du köper aktier, du är i huvudsak gör en satsning på det företaget.

När företaget har ett bra kvartal eller år med starka intäkter och vinst, det återspeglas i aktiekursen, som vanligtvis kommer att öka, återvänder mer värde till investerarna.

Däremot, om denna verksamhet har ett dåligt år, med minskade intäkter och vinst, det är också sannolikt att återspeglas i aktiekursen, som förmodligen kommer att minska i värde.

Kort sagt, när du köper en enskild aktie, du placerar alla dina ägg i en korg.

Kort sagt, när du köper en enskild aktie, du placerar alla dina ägg i en korg. Dina förmögenheter stiger och faller med företaget. Det innebär att din investering är potentiellt mer volatila-det kan ha stora vinster eller stora förluster, även under loppet av en enda dag.

Vad är en fond?

Skillnanden Mellan Aktier Och Fonder länsförsäkringar global indexnära avanza

Fonder är bland de mest populära investeringar där ute. Investerare har hällt en svindlande $ 19 biljoner i dem i slutet av 2016, enligt färska branschdata.

Det finns många olika sorters fonder. Aktiefonder är ett exempel. Börshandlade fonder (ETF) är en annan. Indexfonder, som kan vara antingen fonder eller börshandlade fonder, är ännu en annan.

Vad de alla har gemensamt är att de investerar i en korg av aktier samtidigt, i motsats till bara ett lager.

Vissa fonder kan även investera i lager av hundratals olika företag samtidigt.

Så istället för att investera i ett visst teknikföretag, som exempel, kan du istället investera i en fond med ett teknikfokus.

Fördelen med att investera i en fond är att det potentiellt kan hjälpa dig att diversifiera och sprida din investeringsrisk.

Så, snarare än att bara äga ett lager i en viss sektor, kan du potentiellt äga aktier i hundratals företag i den sektorn.

Om ett företag har ett dåligt kvartal eller ett dåligt år, kan dess resultat balanseras ut potentiellt av dussintals, eller till och med hundratals, andra som går bra.

Fonder investerar vanligtvis efter teman–de kan fokusera på sektorer eller branscher som ren energi eller sjukvård. Men de kan också investera strategiskt.

Till exempel kan de vara aggressiva i ett försök att ge investerare större avkastning, eller konservativ, i hopp om att ge investerare inkomster över tiden. Eller så kan de investera i stora, små eller medelstora företag inom olika kategorier, till exempel tillväxt och värde.

Bra att veta: En fond tar pengar från enskilda investerare och investerar den i en korg av aktier.

Något som kallas fondens substansvärde fastställs i slutet av varje dag, och investerare köper aktier i fonden baserat på detta värde.

En ETF är också en korg av fonder som säljer aktier, men investerare kan handla in och ut ur den hela dagen, baserat på fondens aktiekurs. ETFs investerar också vanligtvis i företag som är representerade i ett index. (Fonder kan också vara indexfonder.)

Du kan inte investera direkt i ett index, som använder en samling av aktier för att mäta resultatet av aktiemarknaden, eller en sektor av aktiemarknaden, över tiden. Exempel på ett index är S & P 500, OMX Stockholm 30 och Dow Jones Industrial Average.

Du köper vanligtvis aktier i en aktie eller fond genom en mäklare-återförsäljare, som specialiserat sig på försäljning av värdepapper, antingen personligen eller via ett online-konto såsom Avanza.