5 Enkla Steg För Att Skapa En Framgångsrik Budget

Enkla Steg För Att Skapa En Framgångsrik Budget

Annons/Reklam för Vimla, Savr och innehåller annonslänkar

Följ dessa steg för att sätta en solid budgetplan i handling.
Varje stor finansiell plan börjar med en sund budget.

Om du försöker betala av räkningar eller spara för en dröm semester, är en budget ditt första steg mot att göra dina finansiella mål till verklighet. Följ dessa steg för att inrätta en realistisk budget.

1. Bestäm Din Inkomst

Börja med hur mycket pengar du tjänar efter skatt varje månad.

Om din ersättning varierar, med hjälp av ett genomsnitt kommer att vara okej, men ju mer exakt desto bättre.

Glöm inte andra inkomstkällor som underhåll, underhåll, ränta, utdelningar och hyresintäkter. Nu när du vet din inkomst, kan du granska vart det är på väg.

2. Beräkna Utgifter

Låt oss bryta upp din månatliga spendera i specifika hinkar. För många människor kommer detta att grupperas i bostäder, transport, verktyg och mat (utesluta restauranger här).

Efter dem kan du använda ytterligare hinkar som ”Dining out”, ”Vacation”, ”Kläder”, etcetera. Kom ihåg, vissa kostnader får inte fakturera månadsvis så granska tidigare månader för att få en helhetsbild av din månatliga spendering.

3. Beräkna Skillnaden

Om dina utgifter redan är större än ditt sparande, har du 2 alternativ. Antingen tjäna mer pengar, eller spendera mindre. Generellt är det lättare att minska utgifterna kontra att tjäna mer pengar.

Se tillbaka på din budget och avgöra vad som kan minskas.

Äta ute mindre? Färre nya kläder? Om du sparar mer än du spenderar, det är bra. Är du nöjd med det belopp du sparar? Om inte, vad kan annars elimineras?

4. Avgöra Vad Du Ska Göra Med Dina Besparingar

Du har besparingar! Grattis. Vad är det bästa med det? Om du har hög ränta skuld, kan det vara bäst att betala av det. Du kan även konsolidera denna skuld till en lägre ränta för att spara mer och betala av den snabbare.

Ett bra mål är att sätta ett sparmål på 10 000 kronor i ditt sparkonto, och sedan bygga det till en 3 månaders nödfond. Om du föredrar att rikta en procentandel av din inkomst, prova att börja på 5% eller 10%, och sedan växa din sparränta över tiden.

5. Gör Det Till En Vana

Sikta på att hålla sig till din budget genom att granska den varje vecka eller två. Detta hjälper dig att snabbt förstå hur dina utgifter spårar, vad som behöver förändras, och om du sticker dina finansiella mål.