4 Skäl Till Att Resa Ensam Är Fantastiskt

4 Skäl Till Att Resa Ensam Är Fantastiskt

Annons/Reklam för Vimla, Savr och innehåller annonslänkar

Om du alltid har drömt om att resa men inte har en resepartner, här är fyra skäl till att resa ensam är fantastiskt.


Människor är i allmänhet sociala varelser, så tanken på att resa och uppleva världen ensam kan låta konstigt för vissa människor.

När jag själv gick på en spontan resa till Amsterdam för ett par år sedan fick jag frågor från främlingar allt från ”Varför skulle du komma hit ensam?” till ”Är det läskigt att inte ha någon annan som reser med dig?”

Mitt svar? Tja, jag ville verkligen åka till Holland och ingen av mina vänner eller familj var tillgänglig just då.

Och nej, inte ens som en kvinna som reser ensam, jag var inte rädd eftersom det inte är svårt att vidta säkerhetsåtgärder medan jag har tid i mitt liv.

Om du någonsin har drömt om att ta en solosemester men rädslan för ensamhet eller stigmatiseringen av att resa ensam har hållit dig tillbaka, läs vidare för att upptäcka varför det är ganska fantastiskt att resa ensam.

Du kan göra vad du vill, när du vill

Visst, att resa med vänner eller familj är kul eftersom ni alla får uppleva nya saker tillsammans och dela minnena för alltid.

Men att resa ensam innebär att du inte behöver följa gruppens beslut för turer, restauranger och boende, vilket ger dig ultimat flexibilitet och kontroll över dina planer.

När jag till exempel reste till Irland själv kände jag mig sjuk en dag och stannade i mitt lilla B&B-rum från gryning till skymning. Istället för att oroa mig för att förstöra andra människors planer eller känna mig tvungen att gå på en heldagstur medan jag tyst lider av illamående och huvudvärk, var jag helt glad att stanna kvar i en dag för att återhämta mig.

Att resa ensam … [ger] dig maximal flexibilitet och kontroll över dina planer.

Hur är det med dig? Kanske är du en budgetresenär i en grupp vänner som längtar efter att åka på $ 200 ziplining-turnén. Eller kanske har du en strikt matbudget och din familj vill njuta av en femstjärnig middag på den bästa restaurangen i staden.

Att resa ensam tar bort grupptrycksfaktorn och låter dig göra vad du vill, när du vill – till en budget som passar dig bäst!

Du kan träffa nya människor

Även om att resa i en grupp verkar mer social, är det faktiskt mindre troligt att du interagerar med främlingar eftersom du har allt företaget du behöver reser tillsammans med dig. När du är ensam är du dock mer benägen att gå ut och umgås med andra på en restaurang, turné eller bar.

Även om du är en introvert som jag finns det många sätt att träffa människor när du reser ensam. När jag åkte till Amsterdam spenderade jag den första hela dagen själv runt i staden.

Missförstå mig inte, jag hade det bra att utforska alla vinklar och krogar i staden, men vid natten var jag trött på min asociala vandringslust och åkte på en kanaltur.

… Att träffa nya människor från hela världen kommer att ge dig större uppskattning för livet och vänskap …

I slutet av turnén gick jag ut på middag med en familj på tre och en kvinnlig ensamresenär som heter Jessica och efter middagen rekommenderade Jessica att vi kollade på ett lokalt evenemang som heter Fringe Festival.

Även om det var precis nere på gatan från mitt vandrarhem, skulle jag inte ha haft någon benägenhet att åka dit om hon inte hade föreslagit det, och vi hade det bra att dricka Heinekens och dansa till levande musik hela natten.

Visst, det är inte alltid lätt att lämna din komfortzon, men att träffa nya människor från hela världen kommer att ge dig en större uppskattning för livet och vänskapen, och det kommer också att ge bra sällskap under ditt soloäventyr.

Du kan lära dig att vara mer självrelaterad

Att resa ensam kräver en viss komfort med självständighet, vilket är lättare sagt än gjort, men som kan utvecklas. När mitt resväskahandtag knäppte på min sista dag i Amsterdam, fick jag initialt panik.

Mitt vandrarhem hade ingen hiss och mitt bagage var alldeles för tungt för att kunna bära på egen hand. Jag hade inte heller tillräckligt med pengar kvar för en taxi, så att gå till tågstationen skulle bli svårare än jag hade planerat.

Men gissa vad? Jag överlevde prövningen för jag hade inget annat val än att få det att fungera på något sätt, så jag blev kreativ (och lycklig). En kille som inte talade engelska såg mig kämpa nerför vandrarhustrappans smala trappor och vägde mig att låta honom bära min väska.

Att resa ensam kräver en viss komfort med självständighet, vilket är lättare sagt än gjort, men som kan utvecklas.

Jag tackade honom kraftigt på vilket sätt jag kunde – danke, merci, gracias, dank du zeer – och en gång utanför lutade jag mig över så att jag kunde dra resväskan i remmen hela vägen från vandrarhemmet till Amsterdam Centraal.

Mitt hjärta bultade och jag var täckt av svett när jag kom dit, men jag hade gjort det i tid och det var allt som betydde.

Som ni kan se är det inte alltid roligt eller enkelt att resa ensam, men man lär sig verkligen hur man kan lita på sig själv – och ha berättelser om sina kämpar som senare kommer att verka underhållande i efterhand.