5 Sätt Du Sparar Pengar Som Föräldraledig

hur spara pengar föräldraledig

Annons/Reklam för Vimla, Savr och innehåller annonslänkar

När du tar mamma- eller föräldraledighet kan tanken på att spara pengar nästan kännas omöjlig.

Inte bara är du överleva på en minskad inkomst, men dina utgifter är också sannolikt högre.

Efter att ha tagit två mammaledigheter under de senaste åren har jag varit tvungen att verkligen utvärdera och göra ändringar i min livsstil, samtidigt som jag blir kreativ på att hitta kostnadsbesparingar.

Här är några av de sätt du kan spara pengar under din mammaledighet:

1. Omvärdera Mina utgifter

Förutom att skära ner på några av våra ”vill” (äta ute, shopping), min man och jag också granskat våra återkommande utgifter och tittade på områden för förbättring.

Några saker som fungerade för oss ingår:

  • Byte till ett grundläggande kabelpaket
  • Ändra min bilförsäkring täckning till en med lägre månatliga betalningar (eftersom jag skulle köra mycket mindre att inte behöva pendla till jobbet varje dag)
  • Investera i en smart termostat, som sänkte våra värme- och kylräkningar.

Dessa små justeringar enkelt läggas upp till över 600kr/månaden i kostnadsbesparingar.

2. Att använda sig av Mina arbetsförmåner

Om du har privat sjukförsäkring eller en utökad hälsoplan genom en arbetsgivare, som du planerar att fortsätta genom din ledighet, är det värt att ta sig tid att undersöka vilka baby-relaterade objekt du potentiellt skulle ha täckt.

Jag kunde få ersättning för min bröstpump genom mina ersättningar till anställda.

En vän till mig kunde få en sömn konsult för hennes barn omfattas av hennes plan genom att hitta en socialarbetare som tillhandahöll tjänsten. Båda dessa exempel resulterade i hundratals kronor i besparingar.

3. Köp inte Baby objekt tills du behöver dem

Det finns en oändlig mängd baby objekt på marknaden, och du kan lätt prata dig in i att tro att du behöver dem alla. Jag fann definitivt mig själv ryckas med och köpa saker som jag trodde att jag kunde använda senare, bara för att ta reda på att det inte fanns något behov av dem alls.

Genom min erfarenhet har jag lärt mig att det är verkligen svårt att förutsäga vad du behöver för varje steg, så en bra strategi är att prioritera dina utgifter genom att fokusera bara på vad du behöver för tillfället.

4. Att dra nytta av kostnadsfria aktiviteter

Det finns gott om roliga aktiviteter och program du kan ta dina barn till som inte kommer att skada din plånbok.

Under min mammaledighet, tillbringade jag mycket tid med mina barn på vårt lokala bibliotek, som erbjöd gratis berättelse tid, konst och hantverk, samt en utsedd lekområde med leksaker.

5. Undvik att köpa nytt om du kan

Det finns vissa baby objekt som du förmodligen föredrar att köpa helt nya, men det finns också en massa saker du kan spara pengar på genom att köpa secondhand.

Min man och jag köpte en lätt använd, high-end barnvagn på Blocket för halva priset. Mina vänner och jag bytte också leksaker, kläder och andra baby objekt, som bassinets och dörrvakter.

Eftersom spädbarn snabbt kan växa ifrån saker, är det lätt att hitta objekt som knappt används och fortfarande i bra skick.

Att hitta sätt att spara pengar hjälpte till att lindra en del av det ekonomiska trycket från mammaledigheten, så att jag kunde fokusera på att njuta av min ledighet med mina små.

Hur mycket spenderar du per månad?

hur spara pengar föräldraledig utan ta ut dagar smartast

Använd budget planerins program appar som Quicken eller Mint för att spåra dina månatliga utgifter, om du inte redan. Bortsett från de vanliga misstänkta som hyra eller inteckning, transport, kreditkort, mat och underhållning, se till att ha i åtanke med budgeten med sannolika nya tillägs kostnader som blöjor, våtservetter, och formel.”

Ta reda på exakt hur mycket du behöver varje månad, vilket inte är så lätt som att titta på förra månadens räkningar för att stämma vad du behöver spara, eftersom du inte spenderar exakt samma summa pengar varje månad.

Till exempel spenderar du annorlunda i juni än december, under semesterperioden; du kan använda mer el för att arbeta AC på sommaren och mer gas under vintermånaderna när du värmer ditt hem.

För att inte tala om presenter och tillsatt el i december om du har julbelysning.

Vad du verkligen behöver göra är att gå igenom varenda check, kontanter du har betalat, debitera du har lagt på ett kreditkort, under de senaste 12 månaderna.

Du bör också kategorisera alla dessa kostnader med vad de spenderades på, som gas, mat och hyra och sedan dividera med 12. Det kommer att ge dig ditt genomsnitt på hur mycket pengar du verkligen spenderar per månad.

Öppna ett nytt sparkonto

Ett klokt val är att spara ihop pengar innan du går på mamma eller pappaledighet

Det bästa sättet att hjälpa dig att spara pengarna är att skapa ett nytt konto som du direkt sätta in pengar från din lönecheck rakt in medan du fortfarande arbetar. Du kommer inte att sakna pengarna om du inte har det till ditt förfogande att spendera,

Håll dessa pengar i banken snarare än att investera den; det är viktigt att det är likvida, och du inte har råd att ta risker med medel du behöver så snart.

Bestäm vad du ska dra ner på

En bra plan skulle ha din hyra eller inteckning på cirka 35 procent av din budget; transport, 15 procent; mat, kläder, och underhållning, 25 procent; skuld (som inkluderar kreditkort och lån), 15 procent; och besparingar, 10 procent

När det gäller var att skära ner, titta på din budget för att se var dina pengar går. De flesta människor har en eller två utgiftsområden som är särskilt uppblåsta (som att äta ute, för de flesta).

Istället för att försöka gå cold turkey och skära ut allt ditt roliga, försök att skära ner det med hälften – annars kommer du att ge upp och blåsa budgeten.

Istället för att klippa håret var fjärde vecka, gör det var åttonde. Hellre än att gå ut för att äta sex gånger i veckan, gå ut för att äta tre (om du kan skära ner det mer, ännu bättre).

Hellre än att gå på bio en gång i veckan, gå varannan vecka. Det finns sätt som du kan skära ner lite i taget från varje kategori för att göra upp vad du kommer att behöva.

Varje gång du börjar göra ett köp, fråga dig själv frågan: ”Är detta en vill ha eller är detta ett behov?”

Ett behov är medicin, mat i en livsmedelsbutik, bensin för att få dig att arbeta.

Om du spenderar pengar bara på behov, kommer du att bli förvånad över hur mycket du kommer att kunna spara varje månad. Och innan du vet det, kommer du att vara på din mammaledighet pengar mål.