6 Steg Hur Man Investerar I Aktier (Nybörjare Guide)

Hur Man Investerar I Aktier fonder nybörjare

Annons/Reklam för Vimla, Savr och innehåller annonslänkar

Investera i aktier är ett utmärkt sätt att växa ditt rikedom. För långsiktiga investerare är aktier en bra investering även under perioder av volatilitet på marknaden — en börsnedgång innebär helt enkelt att många aktier är till försäljning.

Det bästa sättet för nybörjare att komma igång att investera i aktiemarknaden är att lägga pengar i en online investeringskonto, som sedan kan användas för att köpa aktier av aktier eller aktiefonder.

Med många online mäklare, du kan börja investera för priset av en enda aktie.

Så här investerar du i aktier i sex steg:

1. Bestäm hur du vill investera i aktier

Det finns flera sätt att närma sig aktieinvesteringar. Välj det alternativ nedan som bäst representerar hur du vill investera, och hur praktisk du vill vara i att plocka och välja de aktier du investerar i.

  • ”Jag är DIY typ och är intresserad av att välja aktier och aktiefonder för mig själv.” Fortsätt läsa; denna artikel bryter ner saker hands-on investerare behöver veta.
  • ”Jag vet aktier kan vara en stor investering, men jag vill att någon ska hantera processen för mig.” Du kan vara en bra kandidat för en robo-rådgivare, en tjänst som erbjuder billiga investeringshantering. Praktiskt taget alla de stora mäklarfirmorna erbjuder dessa tjänster, som investerar dina pengar för dig baserat på dina specifika mål. Se våra bästa val för robo-rådgivare.

När du har en preferens i åtanke, du är redo att öppna ett konto.

2. Öppna ett investeringskonto

Generellt sett, att investera i aktier, behöver du en investering konto. Det finns ISK, AF eller KF konton, olika regler bestämmer hur du skattar på dina investeringar. Kort och gott är ISK det smidigaste sättet då du inte behöver deklarera dina affärer till Skatteverket för att banken sköter detta automatiskt. Även skatten dras då automatiskt.

DIY ALTERNATIVET: ÖPPNA ETT MÄKLARKONTO

En online mäklarkonto erbjuder sannolikt din snabbaste och billigaste vägen till att köpa aktier, fonder och en mängd andra investeringar. Med en mäklare kan du öppna ett enskilt återlösenskonto, även känt som en IRA — här är våra toppval för IRA-konton — eller så kan du öppna ett skattepliktigt mäklarkonto om du redan sparar tillräckligt för pensionering någon annanstans.

Vi har en guide till att öppna ett mäklarkonto om du behöver en djupdykning. Du vill utvärdera mäklare baserat på faktorer som kostnader (handel provisioner, kontoavgifter), investeringar urval (leta efter ett bra urval av provisionsfria ETFs om du gynnar fonder) och investerare forskning och verktyg.

Nedan finns starka alternativ från vår analys av de bästa online aktiemäklare för aktiehandel.

Det passiva alternativet: Att öppna ett fondrobot-konto

En robo-rådgivare erbjuder fördelarna med aktieinvestering, men kräver inte sin ägare att göra det arbete som krävs för att plocka enskilda investeringar. Robo-rådgivare tjänster ger komplett investeringshantering: Dessa företag kommer att fråga dig om dina investera mål under starta processen och sedan bygga dig en portfölj som syftar till att uppnå dessa mål.

Detta kan låta dyrt, men förvaltningsavgifterna här är i allmänhet en bråkdel av kostnaden för vad en mänsklig investment manager skulle ta ut: De flesta robo-rådgivare ut runt 0,25% av ditt konto saldo. Några exempel är Avanza Auto eller Lysa.

3. Känna till skillnaden mellan aktier och aktiefonder

Ska du göra DIY-rutten? Var inte orolig. Aktieinvesteringar behöver inte vara komplicerat. För de flesta människor innebär aktiemarknaden investera välja bland dessa två investeringar typer:

Aktiefonder eller börshandlade fonder. Aktiefonder låter dig köpa små bitar av många olika aktier i en enda transaktion. Indexfonder och börshandlade fonder är en slags fond som spårar ett index; exempel en Standard & Poor’s 500 fond replikerar det indexet genom att köpa aktien av bolagen i den.

När du investerar i en fond, äger du också små bitar enskilda av dessa företag. Du kan sätta flera fonder tillsammans för att bygga en diversifierad portfölj.

Enskilda aktier. Om du är ute efter ett visst företag, kan du köpa en enda aktie eller några aktier som ett sätt att doppa tå i aktiehandel vatten. Att bygga en diversifierad portfölj av många enskilda aktier är möjligt, men det tar en betydande investering.

Fördelen med aktiefonder är att de är till sin natur diversifierade, vilket minskar risken. För de allra flesta investerare — särskilt de som investerar sitt pensionssparande — är en portfölj som till största delen består av fonder det tydliga valet.

Men fonder är osannolikt att stiga i meteoric mode som vissa enskilda aktier kan. Fördelen med enskilda aktier är att en klok plocka kan betala sig vackert, men oddsen att varje enskild aktie kommer att göra dig rik är ytterst smal.

4. Ange en budget för din aktieinvestering

Nya investerare har ofta två frågor i detta steg i processen:

Hur mycket pengar behöver jag för att börja investera i aktier? Hur mycket pengar du behöver köpa en enskild aktie beror på hur dyra aktierna är. (Aktiekurserna kan variera från bara några kronor till några tusen kronor.) Om du vill ha fonder och har en liten budget, en börshandlad fond (ETF) kan vara din bästa insats. Aktiefonder har ofta miniminivåer på 10 000 kronor eller mer, men börshandlade fonder handlar som en aktie, vilket innebär att du köper dem för en aktiekurs – i vissa fall mindre än 100 USD).

Hur mycket pengar ska jag investera i aktier? Om du investerar genom fonder — har vi nämnt detta är vår preferens? — du kan fördela en ganska stor del av din portfölj mot aktiefonder, särskilt om du har en lång tidshorisont. En 30-åring som investerar för pension kan ha 80% av sin portfölj i aktiefonder; resten skulle vara i obligationsfonder. Enskilda aktie är en annan historia. Vi rekommenderar att hålla dessa till 10% eller mindre av din investeringsportfölj.

5. Fokusera på de långsiktiga

Aktieinvesteringar är fylld med intrikata strategier och metoder, men några av de mest framgångsrika investerarna har gjort lite mer än att hålla sig till grunderna. Som i allmänhet innebär att använda medel för huvuddelen av din portfölj – Warren Buffett har bekant sagt en låg kostnad S & P 500 indexfond är den bästa investeringen de flesta amerikaner kan göra – och välja enskilda aktier endast om du tror på företagets potential för långsiktig tillväxt.

Det bästa du kan göra när du börjar investera i aktier eller fonder kan vara det svåraste: Titta inte på dem. Om du inte försöker slå oddsen och lyckas på day trading, det är bra att undvika vanan att tvångsmässigt kontrollera hur dina aktier gör flera gånger om dagen, varje dag.

6. Hantera din aktieportfölj

Medan fretting över dagliga fluktuationer kommer inte att göra mycket för din portfölj hälsa – eller din egen – det kommer naturligtvis att finnas tillfällen då du måste checka in på dina aktier eller andra investeringar.

Om du följer stegen ovan för att köpa fonder och enskilda aktier över tiden, du vill se över din portfölj några gånger om året för att se till att det fortfarande är i linje med dina investeringsmål.

Några saker att tänka på: Om du närmar pensionering, kanske du vill flytta några av dina aktieinvesteringar över till mer konservativa räntebärande investeringar. Om din portfölj är för tungt viktad i en sektor eller bransch, överväga att köpa aktier eller fonder i en annan sektor för att bygga mer diversifiering. Slutligen, uppmärksamma geografisk diversifiering också. Vanguard rekommenderar internationella aktier utgör så mycket som 40% av aktierna i din portfölj. Du kan köpa internationella aktiefonder för att få denna exponering.

Vanliga frågor om hur man investerar i aktier

Har du råd om att investera för nybörjare?

Alla ovanstående vägledning om att investera i aktier riktas mot nya investerare. Men om vi var tvungna att välja en sak att berätta för varje nybörjare investerare, skulle det vara detta: Investera är inte så svårt — eller komplexa — som det verkar.

Det beror på att det finns gott om verktyg tillgängliga för att hjälpa dig. En av de bästa är aktiefonder, som är ett enkelt och lågt sätt för nybörjare att investera i aktiemarknaden. Dessa medel är tillgängliga inom ditt 401(k), IRA eller något skattepliktiga mäklarkonto. En S & P 500 fond, som effektivt köper dig små bitar av ägande i 500 av de största amerikanska företagen, är ett bra ställe att börja.

Det andra alternativet, som refereras ovan, är en robo-rådgivare, som kommer att bygga och hantera en portfölj för dig för en liten avgift.

Bottom line: Det finns gott om nybörjare-vänliga sätt att investera, ingen avancerad expertis krävs.

Kan jag investera om jag inte har mycket pengar?

Det finns två utmaningar att investera små summor pengar. De goda nyheterna? De är båda lätt erövrade.

Den första utmaningen är att många investeringar kräver ett minimum. Den andra är att det är svårt att diversifiera små summor pengar. Diversifiering, av naturen, innebär att sprida dina pengar runt. Ju mindre pengar du har, desto svårare är det att sprida sig.

Lösningen på båda är att investera i aktieindexfonder och börshandlade fonder. Medan fonder kan kräva en 1,000 kronor minimum eller mer, indexfond miniminivåer tenderar att vara lägre (och ETFs köps för en aktiekurs som kan vara lägre fortfarande). Två mäklare, Fidelity och Charles Schwab, erbjuder indexfonder utan minsta alls. Indexfonder botar också diversifieringsfrågan eftersom de har många olika aktier inom en enda fond.

Det sista vi säger om detta: Investera är ett långsiktigt spel, så du bör inte investera pengar du kan behöva på kort sikt. Det inkluderar en kontant kudde för nödsituationer.

Är aktier en bra investering för nybörjare?

Ja. Faktum är att alla — inklusive nybörjare — bör investeras i aktier, så länge du är bekväm med att lämna dina pengar investerade i minst fem år. Varför fem år? Det beror på att det är relativt ovanligt för aktiemarknaden att uppleva en nedgång som varar längre än så.

Men snarare än handel enskilda aktier, fokusera på aktiefonder. Med fonder kan du köpa ett stort urval av aktier inom en fond.

Är det möjligt att bygga en diversifierad portfölj av enskilda aktier istället? Säker. Men att göra det skulle vara tidskrävande — det tar en hel del forskning och kunnande för att hantera en portfölj. Stock fonder – inklusive indexfonder och börshandlade fonder – gör det arbete för dig.

Vilka är de bästa börsinvesteringarna?

Enligt vår uppfattning är de bästa börsinvesteringarna lågkostnadsfonder, som indexfonder och börshandlade fonder. Genom att köpa dessa i stället för enskilda aktier, kan du köpa en stor bit av aktiemarknaden i en transaktion.

Indexfonder och börshandlade fonder spårar ett riktmärke – till exempel S&P 500 eller Dow Jones Industrial Average – vilket innebär att din fonds resultat kommer att spegla det riktmärkets resultat. Om du är investerad i en S & P 500 indexfond och S & P 500 är upp, kommer din investering vara också.

Det betyder att du inte kommer att slå marknaden — men det betyder också att marknaden inte kommer att slå dig. Investerare som handlar enskilda aktier i stället för fonder underpresterar ofta marknaden på lång sikt.

Hur ska jag bestämma var jag ska investera pengar?

Svaret på var man ska investera verkligen kommer ner till två saker: tidshorisonten för dina mål, och hur mycket risk du är villig att ta.

Låt oss ta itu med tidshorisont först: Om du investerar för en avlägsen mål, som pension, bör du investeras främst i aktier (igen, rekommenderar vi att du gör det genom fonder).

Investera i aktier gör att dina pengar att växa och snabbare än inflationen över tiden. När ditt mål kommer närmare, kan du sakta börja ringa tillbaka din aktiefördelning och lägga till fler obligationer, som i allmänhet säkrare investeringar.

Å andra sidan, om du investerar för ett kortsiktigt mål — mindre än fem år — du sannolikt inte vill investeras i aktier alls. Tänk på dessa kortsiktiga investeringar i stället.

Slutligen, den andra faktorn: risktolerans. Aktiemarknaden går upp och ner, och om du är benägen att panik när den gör det senare, du är bättre att investera något mer konservativt, med en lättare fördelning på aktier.

Vilka aktier ska jag investera i?

Klassiska tipset: Vår rekommendation är att investera i många aktier genom en aktiefond, indexfond eller ETF – till exempel en S & P 500 indexfond som innehar alla aktier i S & P 500. Länsförsäkringar global indexnära är en utmärkt global fond med låga avgifter.

Om du är ute efter spänningen i att plocka aktier, dock, som sannolikt inte kommer att leverera. Du kan repa att klia och hålla din skjorta genom att avsätta 10% eller mindre av din portfölj till enskilda aktier. Vilka då? Vår fullständiga lista över de bästa bestånden, baserat på nuvarande resultat, har några idéer.

Är aktiehandel för nybörjare?

Även om aktier är bra för nybörjare, är ”handels” -delen av detta förslag troligen inte. Kanske har vi redan fått fram den här punkten, men för att upprepa: Vi rekommenderar en buy-and-hold-strategi med aktiefonder.

Det är precis motsatsen till aktiehandel, vilket innebär engagemang och en hel del forskning. Aktiehandlare försöker tid marknaden på jakt efter möjligheter att köpa lågt och sälja högt.

Bara för att vara tydlig: Målet för alla investerare är att köpa lågt och sälja högt. Men historien säger oss att du sannolikt kommer att göra det om du håller fast vid en diversifierad investering – som en fond – på lång sikt. Ingen aktiv handel krävs.