5 Steg För Att Förbättra Din Privat Ekonomi

5 Sätt Att Bättra Din privat Ekonomi pengar

Annons/Reklam för Vimla, Savr och innehåller annonslänkar

Oavsett om du just har börjat på egen hand eller om du har gjort din egen väg i flera år, med en solid ekonomisk grund är avgörande för din framtid.

Hälsosam privatekonomi erbjuder dig trygghet, komfort, och möjlighet att nå dina mål, men att uppnå ekonomisk framgång kan vara knepigt.

I den här artikeln ger vi dig en stegvis guide som hjälper dig att bygga upp din personliga ekonomi så att du kan nå dina finansiella mål.

Vad är Personlig ekonomi?

När du väljer att börja bygga din ekonomiska framtid, kan det vara frestande att gå stort redan från porten.

Den globala aktiemarknaden, ekonomiska trender och prognoser investeringar kan vara fascinerande och lockande ämnen som verkar lova en stor payoff, men för de flesta av oss, det är bäst att börja i liten skala.

Istället för att ta itu med den globala ekonomin, ta en titt på din personliga ekonomi.

Personlig ekonomi är mer än bara ditt bankkonto och kreditkort saldon.

Även om din ekonomi inkluderar din personliga ekonomi – saker som inkomst, tillgångar, besparingar, och skulder – det målar en större bild av hur du spenderar dina pengar och varför.

Undersöka dina utgifter och spara vanor kan avslöja mycket om din personlighet, prioriteringar och områden för förbättring samt dina ekonomiska behov.

Att förbättra ditt ekonomiska välbefinnande tar tid, men utdelningen är väl värd åtagandet.

Nedan finns fem steg som hjälper dig att stärka din personliga ekonomi:

Steg 1: Vet var du står

Som med alla stora utmaningar, att veta är halva striden.

Oavsett om du är en nyligen oberoende student eller en erfaren kontoinnehavare, tillgång till och förstå alla dina finansiella data är absolut nödvändigt att bygga din personliga ekonomi.

Ställ in ett utrymme i hemmet eller på kontoret där du enkelt visuellt kan spåra all din information.

Överväg att få en extra stor torr-radera ombord för att spåra framsteg eller, ännu bättre, ägna en hel vägg till dina ambitioner med white board färg.

Följ sedan dessa riktlinjer för att få en fullständig bild av din personliga ekonomi:

  • Gör en inventering av dina konton. Detta inkluderar kontroll och sparkonton, kreditkort, aktier, obligationer, pensionsplaner och investeringar. Skriv ner vilken typ av konto, vem som hanterar det och vad det är till för.
  • Kolla din finansiella stående. Börja med att kontrollera din kredit värdering. Tänk på vilka faktorer som kan påverka din poäng och vem som kan titta på det. Se till att du är i god status med din bank och eventuella borgenärer eller låneorgan.
  • Leta efter gömda pengar. Många människor är chockade (eller nöjda) att upptäcka dolda konton. Oftast, anställda som bidrar automatiskt till pensionsplaner helt glömma sin plan när de lämnar sitt jobb – kontrollera med tidigare arbetsgivare eller ett nationellt register för att se om du har förlorat eller outtagna förmån konton.

När du har din information förberett, är det dags att börja planera.

Steg 2: Bli organiserad

Det andra steget för att förbättra din personliga ekonomi är förmodligen det viktigaste.

Planering, mål-inställning, och organisation är avgörande för att inte bara förbättra din ekonomi på kort sikt, men att ställa dig upp för långsiktig framgång.

Först räkna ut var du vill hamna och ställa in ett SMART mål. SMART mål är:

Specifika

Mätbara

Accepterat

Relevanta

Tidsbunden

När du har identifierat vad du vill uppnå anger du tidsgränser och milstolpar. Sätt dina datum på en kalender och sätt påminnelser för dig själv på framträdande platser runt ditt hem och kontor för att hålla dig fokuserad på slutmålet.

Steg 3: Håll fokus, håll dig sysselsatt

Vid denna punkt, det är dags att verkligen börja arbeta. Det viktigaste verktyget för att förbättra din ekonomi är budgetering.

Schemalägg tid varje vecka för att titta på dina konton, kommande betalningar och förväntade inkomster och för att skapa en budget som uppfyller dina behov.

Prioritera din privatekonomi tid som du skulle arbeta, skola, eller någon annan skyldighet.

Medan schemaläggning tid att planera är en viktig del av att bygga ekonomi, det är inte den enda bit som räknas.

Öva självdisciplin i alla aspekter av ditt liv – undvika att gå ut för dyra måltider när du kan förbereda dem hemma, avbryta onödiga underhållning abonnemang, och avsätta dyra smaker för långsiktiga besparingar.

Steg 4: Tänk Smart

Budgetering är ett av de viktigaste sätten för någon att bygga upp sitt ekonomiska välbefinnande.

När du är redo att ta nästa steg, men överväga att ta en djupare dykning i en värld av personlig ekonomi.

Böcker, artiklar, seminarier och onlinekurser är alla bra sätt att öka dina kunskaper om ekonomi, tidshantering och målsättning.

Schemalägg tid varje vecka för att läsa böcker om budgetering eller bilda hälsosamma vanor och överväga revision av en kurs på en lokal högskola om finansiell kompetens eller handel för att stärka dina kunskaper och förbättra dina kunskaper.

Att bli smart inkluderar också att stärka din anställningsförmåga.

En högre inkomst är naturligtvis ett bra sätt att förbättra din ekonomi och det finns gott om sätt att hjälpa dig att sticka ut bland andra anställda.

Fokusera en del av din energi på att lära och förbättra interpersonell kommunikation, hantering och meritförteckning-skrivförmåga för att ge dig en konkurrensfördel.

Steg 5: Betala, spara och investera

Det sista steget för att förbättra din personliga ekonomi är att betala, spara och investera.

Det kan vara frestande att försöka hoppa in på aktiemarknaden, gissa globala trender, eller engagera sig med en lovande start-up direkt, men det är viktigt att se till att du planerar för långsiktig stabilitet, först.

Börja alltid med att hantera skulder. Studielån, kreditkort skuld, auto betalningar, och inteckningar är bara några av de många saker som kan sätta oss i rött – och de kan sjunka våra finansiella terminer snabbt om inte korrekt förvaltas.

Fokusera på att betala av skulder i en rimlig takt och i tid samtidigt som ett sparsaldo.

Endast överväga stora inköp och investeringar när din skuld är under kontroll och du har en anständig bo-ägg i besparingar.

Hoppa inte in på aktiemarknaden tills du har gjort dina läxor på potentiella investeringar och överväga att anställa en finansiell planerare för att hjälpa till att hantera din portfölj.

Framför allt, se till att du tror att dina investeringar genom och alltid upprätthålla ett ekonomiskt skyddsnät.

Att förbättra ditt ekonomiska välbefinnande kan vara en lång och skrämmande process.

Men med god planering, självdisciplin och budgetering, öka din personliga ekonomi är inom räckhåll.