6 Sätt Att Betala Av Ditt Billån Tidigt

betala billån förtid spara tidigt

Annons/Reklam för Vimla, Savr och innehåller annonslänkar

Varför betala mer än din bil är värt när du kan betala av ditt billån tidigt?

Omkring sju av tio personer lånar pengar för att köpa sina bilar, och ett billån är en av de största ekonomiska skyldigheterna du kan ha.

Om du är en av dem, kan du ha ett lån som tar dig 60 eller 72 månader att betala av. Det är fem till sex år! Det är för mycket ränta för att behöva betala.

Så vi vill hjälpa dig att komma ut från under det lånet snabbare och spara pengar på ränta genom att ge dig 6 sätt att betala av din bil lån tidigt.

1. Betala halva din månadsbetalning varannan vecka

Detta kan verka som en tvätt, men om din långivare kommer att låta dig göra det, bör du. Med en betalning varannan vecka, kommer du att sluta göra 26 halv-betalningar per år. Det innebär upp till 13 hela betalningar per år, snarare än 12.

Om du har en 60-månaders, 100 000 kronor lån, sparar du bara ca 350 kronor i ränta, men du kommer att återbetala lånet i 54 månader snarare än 60. Det är sex månader av ditt liv tillbaka och kan vara en lättare övergång om du får betalt varannan vecka.

2. Runda uppåt

Istället för att bara betala vad som rekommenderas, runda dina betalningar upp till närmaste 500 för att återbetala din bil lån snabbare.

Säg att du lånat 100 000 kronor till en 10% ränta för 60 månader, då din månatliga betalning är 2120,47 kronor. Med den betalningen betalar du tillbaka ditt billån om 60 månader, efter att ha betalat 27 480,23 kronor i ränta.

Men om du bestämmer dig för att runda upp och betala 2500 kronor per månad, betalar du tillbaka din bil lån i 47 månader, har betalat endast 20 214,69 i ränta — sparar du 5330,54!

3. Gör en stor extra betalning per år

Detta är engångsversionen av avrundning uppåt. Men det spelar ingen roll när du gör det.

Låt oss säga att du lånar samma 100 000 kronor under 60 månader på 10% ränta. Om du gör en extra betalning på 5000 kronor per år, kommer du att återbetala lånet i 49 månader, efter att ha betalat 22 790,35 i ränta — en besparing på 4680,88 i ränta.

4. Gör minst en stor betalning under lånets löptid

Och besparingarna bara fortsätta. Genom att göra minst en, större extra betalning per år, sparar du ännu mer i ränta. Kom bara ihåg, ju tidigare du gör din stora betalning ju tidigare du betalar av ditt billån. Den tidiga fågeln får besparingar, eller hur det än går.

5. Hoppa aldrig över betalningar

Vissa långivare låter dig hoppa över din betalning en eller till och med två gånger om året. Motstå frestelsen. Hoppa över betalningar kommer att förlänga löptiden för ditt lån och kostar dig mer i ränta.

6. Refinansiera ditt lån

Det är här du tar ditt lån och förhandla fram en ny månatlig betalning och pay-off datum. Gör bara detta om det får dig en lägre månatlig betalning och / eller en förr pay-off datum (re: sikt).

Annars är refinansiering föga meningsfullt. Du vill inte sänka din månatliga betalning och förlänga löptiden för ditt lån eftersom du kommer att få betala samma huvudman och mycket mer ränta.

Glöm inte att kontrollera din ränta

Även om det utestående saldot på din bil lån är stor, det är osannolikt att ditt lån med den högsta räntan. Denna ära tenderar att gå till kreditkort, vars genomsnittliga räntan är ungefär tre gånger högre än den genomsnittliga auto lån ränta.

Tänk på att fokusera på att betala av dina kreditkort innan du fokuserar på din bil lån för att spara mest pengar och höja din kredit värdering.

Men om du fokuserar på din bil lån, hoppas vi att detta har hjälpt dig att skapa en vinnande strategi mot att bli skuldfri och även hålla några extra kronor i fickan när du betalar av din bil lån tidigt!